Orø fortjener den bedste ambulance beredskabsløsning

Færgerne til Orø
Færgerne til Orø

Som de fleste sikkert har bemærket, er vores ønske om at beredskabsplanen for natambulancer tilbageføres til Østre Færge, endt i pressen.

Orø fortjener den bedst mulige ambulance beredskabsplan, også hvis uheldet sker uden for almindelig sejlplan om natten, og også hvis det er en større ulykke, hvor der skal bruges meget beredskab.

Holbæk Kommune og færgeadministrationen har i længere tid ytret ønske om at slippe for ambulancekørslen, der både er organisatorisk svær, og dyrere end først anslået.

Efter at Lokalforum i lang tid har forsøgt at et svar fra Regionen, blev det at gå til pressen et naturligt næste skridt, da Regionen på trods af mange mundtlige løfter, aldrig vender tilbage med et svar på, hvorfor man stædigt insisterer på at give os den næstbedste service.

Til pressen har Regionen skrevet, at der kan sættes ambulancehelikopter ind efter behov – og ja, det er en super service hvis helikopteren er ledig, vejrforholdene tillader det, og der ikke er flere/mange tilskadekomne.

Bedste service er vigtigere end hvilken færge
Vi må se bort fra, hvilken færge vi bedst kan lide, og udelukkende kigge på det, der giver os den bedste og mest stabile service. Beredskabet skal kunne komme hurtigt frem. De skal kunne komme med et eller mange køretøjer, samlet eller forskudt.

Overfartstider 25 eller 6 minutter
For Orøfærgen er overfartstiden et problem, og selv om man kan give den lidt ekstra gas., så er det stadig en lang tur til Orø. I et ekstremt scenario, hvor en ulykke udvikler sig og bliver større, er Holbæk Færgens overfartstid et problem.


Et tænkt eksempel kunne være, at der i forbindelse med en ulykke bliver tilkaldt en ambulance til Orø i en sen nattetime. Den kører ombord på Orøfærgen i Holbæk, som derefter sætter kursen mod Orø. Men halvvejs på sejlturen kommer der en melding om, at ulykken er større end antaget, og at der derfor skal bruges yderligere et par ambulancer.

Skal færgen så fortsætte turen til Orø, og sætte den første ambulance af, inden den sejler tilbage til Holbæk? Eller skal den sejle tilbage med det samme, og tage de to andre ambulancer med? Og hvem skal tage denne meget svære beslutning – Skibets kaptajn?


Østre færge har kort overfart, og kan på ingen tid hente de næste beredskabskøretøjer, så her er den en bedre løsning.

Storm og ekstreme vejrforhold
Ved hårdt vejr er Orøfærgen i Holbæk som oftest den, der først må indstille sejladsen. Havneforhold, farvandet og skibstyper giver Østre Færge fordele i ekstremt vejr, som vi kun må regne med at få mere af de næste år.

Afstand til Hospitaler
Hvis en ambulance skal til Holbæk Hospital, er det næsten hip som hap hvilken færge der bruges, da transporttiden er mere eller mindre den samme, men skal den forulykkede til hospital i Roskilde eller København, er Østre færge ca. 20 minutter hurtigere.

Vi har ret til den bedste service, og vi må tilsidesætte personlige præferencer, og udelukkende kigge på det, der giver os den optimale beredskabsløsning. Med førnævnte eksempler burde det ikke være svært at vælge.

Pressen skriver:
10. marts 2025 – Sjællandske Nyheder „Øboere frygter det kan ende med et dødsfald‟

12. marts 2025 – TV2ØST „Øboere frygter dødsfald på grund af beredskabsplan‟