Skraldespandsprojektet – Tak for ingenting – går i sommer-gear

I 2021 startede et offentligt skraldespandsprojekt, hvor 30+ skraldespande blev opstillet strategisk på Orø, for at afhjælpe affald i naturen. De offentlige skraldespande tømmes af Nytteindsatsen i Holbæk Kommune ugentligt i højsæsonen, og ca. hver anden uge om vinteren.

Projektet har haft en positiv effekt på Orøs skønne natur og aftalen med Holbæk Kommune fortsætter i år, dog med ny sponsor. Siden projektets start, har de tidligere ejere af Orø Havnecafé sponseret skiltning af skraldespande og skraldeposer. Dette sponsorat overtages nu af Østre Færge og Orø Kro – Stort tak til dem!

Da højsæsonen nærmer sig, starter ugentlig tømning af de offentlige skraldespande med ”Tak for ingenting … På Orø” klistermærke på låget. Første tømning i sommerplanen er Skærtorsdag den 6. april 2023.

Historik
Skrald i naturen var førhen et problem mange befærdede steder på Orø og gode frivillige kræfter besluttede sig for at gøre noget ved problemet. De begyndte at gå ture i naturen og samle skrald. Efter at have samlet skrald i flere år, ønskede de at overdrage opgaven til nye kræfter. Ud af det vakuum opstod ideen om at opstille en række skraldespande strategisk på øen.

Et samarbejde med Holbæk Kommunes Nytteindsats betød at projektet kunne starte og indsamling af gamle skralde-stålstativer gik i gang på øen. Stativerne blev doneret af lokale/fritidshusejere og samlet ind af frivillige.

Projektet koblede sig på den nationale naturkampagne ”Tak for ingenting” deraf titlen ”Tak for ingenting … På Orø”. Sommeren 2021 blev skraldespande opsat rundt omkring på øen og senere på året blev projektet overdraget til Orø Lokalforum, som siden har stået for sponsor- og tømningsaftaler.

Alt i alt et simpelt og godt projekt der har forskønnet naturen på Orø!