Trænger din forening til et nyt mødested

Udestuen Det lyse, grønne fælleshus, hvor man kan dyrke grønne sager, spise, tale, spille, læse og alt muligt andet, der er lidt sjovere sammen.
Udestuen - Det lyse, grønne fælleshus, hvor man kan dyrke grønne sager, spise, tale, spille, læse og alt muligt andet, der er lidt sjovere sammen. (Foto: Realdania)

Alle foreninger og fællesskaber kan byde ind med gode ideer, når Realdania forærer mindst 150 mødesteder væk i anledning af, at foreningen fylder 25 år. Det kræver ingen byggeerfaring, og fællesskaberne modtager mødestedet som en gave. Det eneste krav er en god idé, der kan styrke fællesskabet lokalt.

Sociale relationer er afgørende for vores livskvalitet, og de rette fysiske rammer kan hjælpe fællesskaber med at gro. Derfor giver Realdania nu alle foreninger og fællesskaber i Danmark mulighed for at byde ind med gode ideer til lokale mødesteder, der kan bringe folk sammen.

Det sker, når Realdania den 10. juni 2024 åbner for ansøgninger til “Vores Sted”, hvor fællesskaber overalt i Danmark kan søge om at få mødested, der kan skabe et nyt, lokalt samlingspunkt. Ansøgerne kan helt konkret vælge mellem en serie af fire små fælleshuse og åbne pavilloner, der er udviklet specifikt til Vores Sted. Mødestederne bliver hovedsageligt bygget i genanvendte materialer, overskudsmaterialer og naturlige, biogene materialer som f.eks. træ, og mindst 150 fællesskaber vil få tildelt et mødested.

Tiltaget er en del af Realdanias jubilæumsindsats, hvor den filantropiske forening sætter ekstra fokus på noget af det, der betyder mest for, om vi trives og har det godt: Vores relationer til andre mennesker og det at være en del af et fællesskab.

“I de sidste 25 år har vi med støtte til de fysiske rammer bidraget til hundredvis af fællesskaber i tæt samarbejde med dedikerede ildsjæle. Nu vil vi brede muligheden ud, så invitationen er åben for alle, der har en god idé, der kan samle folk lokalt. Det kræver ingen erfaring med at bygge eller søge fonde – kun en drøm om at skabe et lokalt mødested,” siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.

Vores Sted er en del af Realdanias jubilæumsindsats og vil i 2025 blive suppleret af yderligere jubilæumsaktiviteter – alle med fokus på fællesskaber. Blandt andet vil Realdania i 2025 lancere en omfattende undersøgelse af livskvaliteten i Danmark, invitere til en dag i fællesskabets ånd med åbent hus hos 25 steder, som Realdania har støttet gennem årene og meget mere.

Udestuen Det lyse, grønne fælleshus, hvor man kan dyrke grønne sager, spise, tale, spille, læse og alt muligt andet, der er lidt sjovere sammen.
Udestuen
Det lyse, grønne fælleshus, hvor man kan dyrke grønne sager, spise, tale, spille, læse og alt muligt andet, der er lidt sjovere sammen. (Foto: Realdania)
Naturbasen Stedet, hvor man mødes om det aktive liv i det fri. Det er her, man samles under et tag, lægger planer, tager pausen, forbereder det praktiske og deler viden, tips og tricks.
Naturbasen
Stedet, hvor man mødes om det aktive liv i det fri. Det er her, man samles under et tag, lægger planer, tager pausen, forbereder det praktiske og deler viden, tips og tricks. (Foto: Realdania)
Værkstedet Det praktiske og hyggelige fælleshus, hvor man kan bruge hænderne, være kreativ, reparere og give gamle ting nyt liv.
Værkstedet
Det praktiske og hyggelige fælleshus, hvor man kan bruge hænderne, være kreativ, reparere og give gamle ting nyt liv. (Foto: Realdania)
Fællestaget Det åbne mødested i gården, parken eller på pladsen, hvor man kan slå sig ned med en kaffe, tage aftensmaden med ud og holde fødselsdag. Eller samles til fastelavn, fælles arbejdsdag eller små kulturarrangementer.
Fællestaget
Det åbne mødested i gården, parken eller på pladsen, hvor man kan slå sig ned med en kaffe, tage aftensmaden med ud og holde fødselsdag. Eller samles til fastelavn, fælles arbejdsdag eller små kulturarrangementer. (Foto: Realdania)