6 almene lejeboliger nu og der er flere på vej til Orø

Første spadestik blev taget torsdag den 13. juni 2024 af borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S)
Første spadestik blev taget torsdag den 13. juni 2024 af borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S)

Endelig kom vi videre i den uendelige historie om 6 almene boliger på Orø. Et projekt der blev født og udtænkt for 20 år siden, af frivillige i beboerforeningen på Orø. Herefter gik alt i stå i ca. 10 år, indtil de støvede papirer blev fundet frem fra gemmerne igen.

De sidste 10 år har Orø Beboerforening og Orø Lokalforum skubbet til kommune og boligselskabet Vestsjællands Almene Boligselskab (VAB) og om ca. et år står 6 almene beboelser klar til at modtage nye lejere.

Øget budget for opførelse af 6 almennyttige boliger, godkendes >>>

Med en aktiv venteliste på ca. 150 til henholdsvis 2 og 3-værelses almene boliger, er det glædeligt at nogle nye får boliger, men det dækker langt fra behovet. Med de nye boliger vil der på Orø være 22 almene lejeboliger. Ud over disse boliger, har Holbæk Kommune 12 ældreboliger som kommunen visiterer til.

Flere almene boliger på vej
I 2022 arbejdede en arbejdsgruppe et af Lokalforums udvalg/arbejdsgrupper ihærdigt på en ansøgning, der skulle gøre Orø til en fri-ø og qua den status få lempet nogle af de stramme regler i almenboligloven.

Orø som Fri-Ø, hvad betyder det >>>

Orø kom ikke videre til tredje og afgørende pulje og fik dermed ikke Fri-Ø Status, hvilket måske er godt det samme, da By-, Land- og Kirkeministeriet i denne måned har afvist alle projekter i forsøgsordning med frilandsbyer og -øer

“Bo midt i byen ude på landet tæt ved vandet” var og er arbejdstitlen på et alment boligprojekt der vil sikre og stabilisere Orøs positive tilflytning. Siden vores arbejde med Fri-Øs status, har Orø Lokalforum arbejdet på at finde en alternativ vej til endemålet, som er mindst 60 almenboliger på Orø.

Og der er nu gode toner fra både Holbæk Kommune og VAB. Det bliver ikke 40 boliger, som er vores ønske var for næste byggeri, men i første omgang 20 boliger, som må betragtes som et godt skridt på vejen, der sammenlagt med de eksisterende, vil give Orø 42 almene boliger.

Et snarligt næste projekt med 20 nye boliger lovede Karsten Krüger, administrerende direktør i VAB på P4 Morgen og senere ved første spadestik på Orø den 13. juni 2024.

Det er aftalt at vi allerede efter sommerferien mødes vi med VAB og Holbæk Kommune for at drøfte de næste skridt.

ALLE parter har lovet, at der ikke kommer til at gå årtier denne gang.